Afscheidsbloemen

Het regelen van een begrafenis

Al 4000 jaar geleden werd er met bloemen afscheid genomen van overledenen en werden zij geëerd met bloemen. Op de hoofden van overledenen werden vaak bloemenkransen en bladkransen gelegd. In de graven van de Egyptische Farao’s zijn de oudste rouwbloemen van de wereld ontdekt. Bloemen zorgen bij een begrafenis of crematie, maar ook bij rouwende mensen voor een gevoel van warmte en medeleven. Bloemen worden ook gegeven als een laatste eerbetoon. De keuze van de bloemen kan aansluiten bij het leven of de persoonlijkheid van de overledene. Zo kan er een hobby of een sport tot uitdrukking worden gebracht. De kleuren van de sportvereniging of een muziekinstrument verwerkt in het stuk. Er zijn tal van ideeën om de afscheidsbloemen persoonlijk te maken.

 • Groente verwerken in het stuk als iemand een tuinder was
 • Bollen wol in het stuk als iemand van breien hield
 • Kwasten in het stuk als iemand van schilderen hield
 • Kookgerei in het stuk als iemand een kok was of van koken hield
 • Gereedschap in het stuk als iemand van klussen hield

Een andere mogelijkheid is de vorm van het stuk. Hield iemand van paardrijden dan kan je een rouwstuk laten maken in de vorm van een paardenhoofd of een hoefijzer. Hield iemand van muziek, dan kan er een stuk gemaakt worden in de vorm van een muzieknoot of een gitaar. Wij werken samen met Bloemen-atelier ‘Capri’ in Sassenheim. Zij leveren prachtige rouwarrangementen, rouw- en sympathie boeketten. Gemaakt naar uw wensen.

Bekijk Bloemen-atelier ‘Capri’

Afscheidsbloemen en symboliek

De keuze voor de bloemen kan liggen bij de overledene, bijvoorbeeld zijn of haar favoriete bloem. Maar je kunt ook bloemen kiezen vanuit de symboliek. Waarom kiezen we graag voor symboliek. Symbolieken geven gevoelswaarde aan, gevoel vanuit ons hart. In de middeleeuwen waren er weinig mensen die konden lezen. Met een symbool kon veel duidelijk gemaakt worden. Voor gevoelsmatige zaken sprak men liever met symbolen, bijna alles had een symbolische betekenis. Dus ook de bloemen. En ook nu hechten wij veel waarde aan de symbolische betekenis, omdat we dan spreken van uit het gevoel, van uit ons hart.

Roos: de koningin van de bloemen, de roos, heeft meerdere betekenissen afhankelijk van de kleur:

 • Rood: liefde en respect
 • Wit: echte liefde, puur, waardigheid
 • Roze: geluk, dankbaarheid, zuiverheid
 • Oranje: verlangen, waardering, sympathie
 • Geel: intieme vriendschap, verbondenheid

Tulp: het nationale symbool van Nederland. De bloem zegt ook ‘ ik bid voor je’. Een rode tulp straalt liefde en geloof uit, geel staat voor een stralende glimlach.
Aronskelk: de maagd Maria is het Christelijke symbool van deze bloem.
Vergeet-mij-nietje: de naam zegt het al, een bloem die je niet doet vergeten. Voor altijd ben ik in jouw gedachten, een teken van ware liefde en hoop.
Lelie: een symbool voor hoop, deze bloem geeft aan dat iemand altijd in jouw gedachten zal blijven. In het algemeen staat de lelie voor zuiverheid, beminnelijkheid, vrouwelijkheid en reinheid.
Orchidee: een mooie bloem die ook staat voor elegantie, vrouwelijkheid en schoonheid.
Zonnebloem: een bloem die zich draait naar het licht, de kerkelijke betekenis hiervan is dat de bloem zich richt op God. Het staat symbool voor levenslust en bewondering.
Amaryllis: straalt betoverende schoonheid uit. Een bloem die zegt ‘ik ben trots op je’.
Chrysant: een bloem die vriendschap over zich heen roept. In Japan is deze bloem een symbool van zon en licht, wat staat voor onsterfelijkheid.
Madeliefje: een bloem die staat voor reinheid en maagdelijkheid

Kleuren hebben een symboliek

Wit – eenvoud, reinheid, maagdelijkheid, kalmte, onschuld, puurheid, stilte, ongereptheid, tederheid en liefde.
Rood – Liefde, lijden, hartstocht, moed, verleiding, zwoel.
Geel – Licht, vrolijkheid, voorjaar glorie, kleur van de zon, energie, groei, kracht, lentegevoel.
Roze – Zachtheid, tederheid, blijdschap, geboorte, ingetogen, romantiek, zoet, lief, onschuldig.
Oranje – Warmte, rijkdom, extravert, koningshuis, kracht, optimisme, plezier, sportiviteit, vitaliteit.
Paars – Passie, inventiviteit, inspiratie, originaliteit en spiritualiteit.
Blauw – Goddelijkheid, oneindigheid, spiritualiteit, trouw, oprechtheid, rust, schoon, droefheid.
Magenta – Uitbundig, opwindend, schokkend, erkentelijk, initiatief.
Purper – Koninklijkheid, sensualiteit, decadentie, nobel, wijsheid, spiritualiteit en aanzien.
Rood – liefde, lijden, hartstocht, moed, verleiding en zwoel.
Roze – zachtheid, tederheid, blijdschap, geboorte, ingetogen, romantiek, zoet, lief, onschuldig en het licht dat doorbreekt.
Zwart – diepste rouw

Mijn eigen ervaring

In 2013 overleed mijn vader na een ziekbed van 5 jaar.
Mijn vader heeft jarenlang hard gewerkt om vervroegt met pensioen te kunnen.
Samen met mijn moeder (overleden in 2006) bouwde ze hun droomhuis. Samen werkte ze aan de tuin. Een hele bijzondere tuin, een Japanse tuin met Koi karpers
Een tuin met Japanse beplantingen en een hele grote vijver. Het was mijn vaders trots en zijn grote passie. Toen hij overleed wist ik direct welk bloemstuk ik wilde laten maken. Mijn vader had een mooi beeld van de Koi karper. Deze nam ik mee naar de bloemist. De Koi Karper werd verwerkt in het stuk en het was alsof deze uit het stuk sprong zoals hij uit het water kon springen. De kleuren van het bloemstuk waren in de kleuren van de vist. Rood, wit en daarbij groen. Het groen van de prachtige tuin. Zo werden de afscheidsbloemen voor mijn vader heel persoonlijk en zo passend bij hem. Een prachtige laatste eerbetoon.

Prepareren van rouwbloemen

Wie over een tastbare herinnering aan het afscheid en aan de persoon waar afscheid van is genomen wil beschikken, kan de rouwbloemen laten prepareren. De bloemen kunnen worden gedroogd, maar ook het verzilveren, verbronzen of verharsen van een enkele bloem uit het bloemwerk is mogelijk. Voor veel mensen kan het een steun betekenen om thuis iets in bezit te hebben dat aan het afscheid en aan de persoon herinnert.

Maak het uw nabestaande(n) makkelijker

en mogelijk ook goedkoper door een voorbespreking. Bedenk, bespreek en leg van te voren vast hoe uw uitvaart eruit mag zien. Na dit gesprek maken wij een transparante kostenbegroting voor u op, zodat u vooraf duidelijkheid heeft.  U kunt geheel vrijblijvend een afspraak met ons maken.

  Wist u dat u:

  niet verplicht bent om uw dierbare met een rouwauto te vervoeren. Dit mag namelijk ook met eigen vervoer, bijvoorbeeld de bus of truck van het werk waar de overledene misschien wel 25 jaar voor gewerkt heeft. Maakt de uitvaart heel persoonlijk en scheelt ook nog eens in de kosten. Lees hier verder op de pagina rouwvervoer.

  Wist u dat:

  wij ook uitvaarten verzorgen buiten de regio. Wij brengen hier geen extra kosten voor in rekening. Zo hebben wij al families begeleid in Capelle aan den IJsel, Amstelveen en Diemen. Omdat wij er zijn voor iedereen.