Een persoonlijke uitvaart

De uitvaart is meer dan afscheid nemen.

De behoefte aan een persoonlijke uitvaart groeit. De taboe om te praten over de dood neemt gelukkig af. We durven steeds meer er over te praten. Steeds een beetje meer. Maar lastig is het nog wel….

We kunnen niet spreken over de dood zonder het te hebben over het leven – en andersom!

Mag de uitvaart een moment zijn om het leven te vieren? Mag de uitvaart een moment zijn om het leven dat is geleefd te eren? Mag de uitvaart een moment zijn waar we in verbondenheid met elkaar de herinneringen delen?

Steeds meer wordt er stil gestaan bij het leven dat is geleefd. In hoe hij of zij was, wat hij of zij heeft betekend en wat zijn of haar levensdoelen waren. We kunnen alleen afscheid nemen als er een leven is geweest.

Wat gaf bezieling aan het leven? Wat was er belangrijk in het leven? Wat heeft hij of zij aan ons meegegeven? Welke verbindingen in het leven waren zo waardevol?

Tijdens de uitvaartdienst wordt het unieke leven uitgelicht, benoemd en herdacht passend bij de wensen van de overledene en de nabestaanden.

Een uitvaart die bij u past.

10 tips voor een persoonlijke uitvaart.

  1. Een persoonlijke uitvaartkist. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden. Een beschilderde kist, kist met fotoprint en of een kist waar je met elkaar teksten en of tekeningen op kan zetten. Met de kleinkinderen de kist beschilderen, mooie hand afdrukken, maakt de kist enig en uniek.
  2. Kies je eigen rouwvervoer. Er zijn meer mogelijkheden als vervoer op de dag van de uitvaart, zoals de uitvaartbus, de uitvaartboot, de uitvaarttruck, de rouwkoets of de uitvaartbakfiets. Ook uw eigen vervoer kan worden gebruikt. Zo kan het vervoermiddel waarin de overledene altijd zelf heeft gereden een mooi eerbetoon zijn.
  3. Bloemen waar de overledene van hield of met symbolische betekenis. Van welke bloemen hielt de overledene in het leven? Kies de bloemen die bij de overledene past. Ook kunnen er kenmerken van hobby’s of een beroep worden verwerkt in het rouwstuk. Bollen wol voor iemand die altijd aan het breien was. Een gitaar stukken de bloemen omdat de overledene een gitarist was. Bloemen hebben een symbolische betekenis, waardoor de persoonlijkheid van de overledene kan worden gekenmerkt.
  4. Laat muziek klinken die bij de overledene past. Maar we kunnen ook denken aan live muziek. Dat maakt de uitvaartdienst een stuk persoonlijker.
  5. Bespeel muziekinstrument(en). Soms zijn er in de familie muzikale talenten. Hoe mooi is het om deze als laatste eerbetoon te laten klinken. Een kleinkind die viool speelt, een achter kleinkind die trompet speelt. Een neef die piano speelt. Zo wordt het afscheid heel persoonlijk.
  6. De uitvaart op de favoriete locatie, buiten in de tuin. Naast de traditionele locaties zijn er ook andere locaties denkbaar, bijvoorbeeld het plekje waar de overledene graag kwam. Of in uw eigen huis, of in de sportkantine. Of een horecagelegenheid waar de overledene heeft gewerkt, een café, favoriete restaurant of strandpaviljoen. Deze bijzondere locatie van het laatste afscheid, zorgt voor een heel persoonlijk tintje.
  7. Laat persoonlijke verhalen, herinneringen, anekdotes, levensmotto’s klinken. Familie, naasten vrienden, (oud) collega’s, vaak zijn er mensen die graag woorden willen delen die over de overledene gaan. Verschillende facetten uit het leven van de overledene worden uitgelicht, gedeeld in verbinding met elkaar. Het leven van de overledene wordt herdacht.
  8. Vraag de belangstellenden iets kenmerkend mee te nemen Je kunt een symbool/kenmerk wat iemand heel erg typeerde verwerken in het afscheid. Was iemand gek op witte rozen? Vraag de belangstellenden om een mooie witte roos mee te nemen. Zo is er meer betrokkenheid bij het afscheid en maak je het afscheid een stukje persoonlijk.
  9. Condoleance in een restaurant of café met een borrel en toost op het leven. Van koffie met cake tot een borrel met hapjes na afloop van het afscheid. Op de gewenste locatie een proost uitbrengen het leven. Een persoonlijk samenzijn waarin het leven gevierd mag worden.
  10. Samen maken we een persoonlijke uitvaart. Vraag aan goede vrienden mee te helpen om de uitvaart te organiseren. Bijvoorbeeld om de hapjes waar de overledene zo van hielt te maken voor bij de condoleance. Betrek kinderen in de uitvaart door tekeningen te laten maken.

Wilt u advies over het invullen van een persoonlijk afscheid. Ik denk graag met u mee.  Samen aan alles gedacht. Neem dan contact met mij op. 06-38003979

Neem vrijblijvend contact

Neem vrijblijvend contact op. Aurelia staat 24/7 voor u klaar.

Neem contact op